Tinklaraštis

5 patarimai, padėsiantys išvengti ir numalšinti raumenų skausmą po fizinės veiklos

5 patarimai, padėsiantys išvengti ir numalšinti raumenų skausmą po fizinės veiklos

Ar kada girdėjote, kad fizinė veikla yra naudingiausia tik tada, kai po jos jaučiate raumenų skausmą? Šis teiginys labai dažnas sporto klubuose ir užsiimant sportine veikla, tačiau jis gerokai prasilenkia su realybe. Toks požiūris iš tiesų yra labai žalingas ir dažnai tampa persitempimų ir sužalojimų priežastimi! Po fizinės veiklos normalu jausti nežymų raumenų skausmą, tačiau jo ignoruoti nereikėtų.

Dažniausia sportinių sužalojimų priežastimi laikoma per didelė organizmo apkrova, kurią lemia pernelyg intensyvi fizinė veikla. Su tokiomis problemomis itin dažnai susiduria žmonės, kurie po ilgesnės pertraukos imasi intensyvių treniruočių, tačiau jų neišvengia ir tie, kurie staiga nusprendžia atsitiktines treniruotes paversti reguliaria kasdiene veikla ir padidinti jų krūvį. Todėl prieš nuspręsdami išpildyti savo Naujųjų metų arba gimtadienio pažadus beatodairiškai pasinerdami į sportinę veiklą, susipažinkite su dažniausių sužalojimų priežastimis, simptomais ir sprendimo būdais.

Nepamirškite apšilimo ir tempimo pratimų

Norėdami, kad treniruotė būtų greita ir veiksminga, dažnai puolame į ją stačia galva. Tai didelė klaida! Apšilimas yra viena svarbiausių sveikos ir saugios treniruotės dalių, nes organizmas turi būti pasiruošęs kiekvienai intensyvesnei fizinei veiklai – ypač jeigu išbandome naujas treniruotes arba pratimus. Tas pats principas taikomas ir tempimo pratimams po treniruotės. Intensyvią treniruotę protinga užbaigti atliekant mažesnio intensyvumo pratimus. Taip atsikratysime arba bent jau sumažinsime raumenų skausmą po fizinės veiklos ir pagreitinsime atsigavimo procesą.

Aktyvus gyvenimo būdas ir tinkama mityba

Norėdami efektyviai atsigauti po fizinės veiklos, turime suteikti organizmui jam reikalingų maistinių medžiagų. Sveiko gyvenimo būdo poveikis akivaizdus – sveiki ir gerai pasiruošę žmonės lengviau atlieka intensyvius pratimus, o treniruotės praeina be žymių pasekmių. Prie to prisideda ir kokybiška mityba. Po treniruotės būtina papildyti maistinių medžiagų kiekį, todėl pabaigus treniruotę rekomenduojama valgyti lengvą baltyminį maistą. Tam puikiausiai tinka tirštieji kokteiliai ar kiti lengvai virškinami patiekalai. Iš esmės taip pat protinga pakeisti didesnę dalį angliavandenių baltymais, tačiau ilguoju laikotarpiu rekomenduojama laikytis visavertės ir subalansuotos mitybos.

Intensyvumą reikia didinti pamažu

Po treniruočių juntamą raumenų skausmą dažniausiai sukelia persitempimas. Atlikdami vidutinio sudėtingumo pratimus atsikratysime tokio skausmo ir jis nekels problemų tiems, kurie laikosi griežto treniruočių režimo. Skausmas yra persitempimo požymis, todėl visuomet reikia laikytis palaipsnio intensyvumo didinimo principo. Treniruočių intensyvumą ir trukmę didiname lėtai, daugiausiai 10 % per savaitę ir per metus.

Ypatingą pavojų kelia persitempimas praleidus treniruotę, pvz., jei vieną savaitę negalime sportuoti, neturėtumėme galvoti, kad už ją „atidirbsime“ padvigubinę kitos savaitės treniruotės intensyvumą, trukmę arba pratimų skaičių. Tokiu atveju vertėtų šiek tiek sumažinti treniruočių intensyvumą ir palaipsniui jį didinti.

Maisto ir kiti papildai – vyšnaitė ant torto

Maisto ir kiti papildai taip pat gali būti naudingi. Norint greičiau atsigauti po treniruotės rekomenduojame vartoti magnį, kuris yra parduodamas įvairiomis formomis, o norintiems numalšinti raumenų skausmą padės analgetiniu poveikiu pasižymintys kremai, kurie greitai mažina pirmuosius problemų požymius. Nepamirškime ir druskos, kurią prarandame prakaituodami, todėl treniruotės metu arba po jos druskos atsargas reikia papildyti.

Nedelsdami atsikratykite skausmo

Nestiprus raumenų skausmas po treniruotės nekelia problemų, tačiau gali tapti rimtesnių sutrikimų priežastimi. Įsiklausykite savo kūną ir atsižvelkite į jo siunčiamus ženklus. Raumenų skausmo dažnai galima išvengti treniruotės pabaigoje tinkamai atliekant tempimo pratimus, tačiau jei jus vis vien kamuoja skausmas, veiksmingiausia griebtis vaistinių preparatų. Geriausia vartoti vaistus, kurie malšina skausmą ir mažina uždegimą. Sportinės veiklos sukeltas skausmas ir sužalojimai gali stiprėti dėl pakartotinės apkrovos. Verta naudoti analgetikus net ir pajutus nežymų skausmą. Ypač naudingi analgetiniu poveikiu pasižymintys kremai, kuriuos galite rasti vaistinėse.