Tinklaraštis

Kaip atsikratyti raumenų skausmo?

Kaip atsikratyti raumenų skausmo?

Įtempti raumenys iš tikrųjų reiškia raumenų skaidulų pažeidimą. Beveik visi kūno raumenys gali būti įtempiami, dėl to kyla skausmas.

Nepakankamas pasiruošimas ar apšilimas – svarbus traumų rizikos veiksnys. Nesvarbu, ar bėgate, važiuojate dviračiu ar riedučiais, plaukiate ar užsiimate komandinėmis sporto šakomis, pirmiausia reikia apšildyti atitinkamas raumenų grupes. Taip pat atkreipkite dėmesį į tą akimirką, kai galite pradėti jausti silpnumą ir tęsiama veikla virsta kančia. Raumenų nuovargis slopina apsauginius mechanizmus, dėl to padidėja traumų tikimybė.

Sporto traumos dažniausiai būna nedidelio arba vidutinio sunkumo.

Dažniausi vidutinio sunkumo sužalojimai apima raumenų skausmą ir įtemptus raumenis. Tokias traumas galima gydyti namuose, tačiau atminkite, kad atsigavimo laikotarpis gali užtrukti gana ilgai. Su raumenų skausmu dažniausiai susiduria sportininkai. Skausmas atsiranda dėl fascijos mikrotraumų po tam tikro krūvio, atsirandančio dėl per didelio intensyvumo ar per greitai didinamo treniruotės intensyvumo.

Bet kuriuo atveju geriausia prevencija yra palaipsniui didinti treniruočių intensyvumą, tačiau tam tikro raumenų skausmo greičiausiai niekada nepavyks išvengti. Nepaisant mokslinių įrodymų trūkumo, kai kurie žmonės rekomenduoja atlikus pratimą atvėsinti kūną ar jo dalį, kad būtų išvengta problemų. Tuomet kūnas ar kūno dalis panardinama į šaltą vandenį (15 laipsnių 6–10 minučių). Šalčio terapija taip pat veiksmingai padeda pašalinti jau esamas problemas. Tas pats pasakytina ir apie masažą. Nebūtina laikinai nutraukti treniruočių, tiesiog reikia jas pritaikyti prie esamų galimybių.

Esant įtemptam raumeniui, svarbu kuo greičiau pradėti šalčio terapiją ir kitomis dienomis optimaliai tempti raumenį tol, kol pasiekiamas skausmo slenkstis. Naujausi tyrimai parodė, kad visiškas poilsis, kuris buvo rekomenduojamas anksčiau, nepadeda raumenims atsigauti. Jei pastebėjote stiprų patinimą, neįprastą išvaizdą ar jaučiate nepakeliamą skausmą, nedelsdami kreipkitės į gydytoją, nes raumuo gali būti įplyšęs.

Turėtumėte nedelsdami kreiptis į gydytoją, jei:

atrodo, kad kaulas yra išlenktas arba juda neįprastomis kryptimis; net šiek tiek palietus sužeistą vietą jaučiamas stiprus skausmas; pastebėjote intensyvų patinimą arba odos spalvos pakitimą ir po kelių dienų situacija negerėja.

Sporto traumos gali labai pabloginti sportininkų gyvenimą, todėl svarbu padaryti viską, kad jų išvengtume, nors kartais beveik nieko dėl to negalime padaryti. Kiekviena sporto veikla yra naudinga jūsų kūnui, tačiau persistengus galima pajusti netikėtą skausmą ar net susižaloti.