Tinklaraštis

Kojų skausmas – kada reikėtų sunerimti?

Kojų skausmas – kada reikėtų sunerimti?

Visiškai normalu ir net tikėtina pajusti kojų skausmą po ilgo stovėjimo ar varginančios fizinės veiklos. Tačiau turime atskirti, kada tai yra tik nuovargis, o kada – tikrasis skausmas, atsirandantis dėl uždegimo, sužalojimo ar kitos problemos ir kuriam reikia skirti daugiau dėmesio. Skausmu mūsų kūnas praneša mums, kad negali efektyviai susidoroti su krūviu, o ilgalaikė įtampa gali smarkiai paveikti viso organizmo savijautą.

Svarbu įsiklausyti į savo kūną ir stebėti skausmo požymius, taip pat laiku imtis priemonių, kad jos būtų sėkmingos.

Kojų skausmo priežastys

Kojų skausmą pažįsta dažnai ir ilgai stovintys žmonės. Paprastai to negalime išvengti darbe, ypač tai pasakytina apie kai kurių specialybių atstovus, pvz., gydytojus, mokytojus, padavėjus, kirpėjus ir daugelį kitų. Ilgalaikis stovėjimas kelia ypatingą organizmo įtampą, nors iš pradžių gali atrodyti, kad tai nėra ypač sunki veikla. Taisyklingą laikyseną galime išlaikyti tik turėdami stiprius raumenis, kurie išlaiko kūną šioje padėtyje. Jei šie raumenys nėra pakankamai „ištreniruoti“, jie susitraukia ir dėl to blogėja kraujotaka. Tuomet kyla skausmas ir ilgainiui raumenys gali būti pažeisti dėl nuolatinio krūvio. Labiausiai pažeidžiamos yra sausgyslės, jungiančios raumenis su sąnariais, nes raumenys nėra skirti išlaikyti tokią ilgą įtampą.

Be to, dažna kojų skausmo priežastis yra per mažas fizinis krūvis arba per ilgas sėdėjimas. Todėl kojos gali būti pavargusios ir skaudėti vien vaikščiojant gamtoje, dirbant sode ar namuose (siurbiant, valant ir pan.).

Dažniausias skausmas, atsirandantis padidėjus kojų įtampai, yra blauzdų ir šlaunų raumenų skausmas, kartais pasitaiko ir kulkšnių, kelių bei pėdų skausmas. Skausmą dažnai lydi patinusios pėdos ir prasta kraujotaka kojose, todėl jaučiamas gerai pažįstamas sunkių, pavargusių kojų jausmas.

Kasdieniame gyvenime dažnai negalime išvengti pirmiau minėtų situacijų. Dėl daugelio iš jų mūsų kūno padėtys yra nenatūralios ir didina įtampą, kuri nėra įprasta. Tokiais atvejais dar greičiau pajaučiamas raumenų skausmas ir atsiranda kitos traumos.

Be to, dažna kojų skausmo priežastis yra per mažas fizinis krūvis arba per ilgas sėdėjimas. Todėl kojos gali būti pavargusios ir skaudėti vien vaikščiojant gamtoje, dirbant sode ar namuose (siurbiant, valant ir pan.).

Priemonės kojų skausmui mažinti. Kaip galime sau padėti?

Pasitelkdami prevenciją didžiąją dalį darbo galime atlikti patys. Jei įmanoma, stenkitės patirti kuo mažesnę kūno įtampą ilgai stovėdami ar būdami nepatogioje padėtyje, pvz., pasilenkę dirbdami sode, tvarkydamiesi ar valandą sėdėdami prie televizoriaus. Jei įmanoma, galime to išvengti derindami stovėjimą su sėdėjimu. Jei mums tikrai reikia stovėti atliekant kasdienę veiklą, rekomenduojama daryti pertraukėles ir jų metu pasėdėti. Sėdint, žinoma, svarbu nepamiršti teisingos laikysenos ir kojų padėties. Neturėtume kryžiuoti kojų, nes dėl to blogėja jų kraujotaka.

Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą avalynę. Pasirinkite kojoms patogią avalynę, kuri padeda sumažinti jų įtampą. Aukštakulniai tikrai nėra tinkamas pasirinkimas, ypač jei reikia ilgai stovėti.

Todėl reguliari fizinė veikla ir taisyklinga laikysena yra labai svarbios skatinant kraujotaką ir mažinant raumenų įtampą. Kai kojos pavargusios ir skauda, rekomenduojama ištempti ir atpalaiduoti raumenis. Be to, norėdami palengvinti kojų skausmą, galime padėti sau naudodami natūralius, skausmą malšinančius preparatus (pvz., pagamintus iš rozmarinų eterinio aliejaus) kremų pavidalu, kuriuos galima įsigyti vaistinėse.

Gamtos dovana

Gamta mums siūlo gausybę dovanų, tarp kurių yra ir paprastasis rozmarinas (Rosmarinus officinalis, L.), kurį dauguma iš mūsų naudoja virtuvėje. Tačiau jis nėra vien tik prieskonis. Rozmarinas nuo pat senovės graikų ir romėnų laikų yra svarbi vaistinė žolė ir buvo naudojamas medicinoje tūkstančius metų dėl savo skausmą malšinančių ir periferinę kraujotaką gerinančių savybių.