Tinklaraštis

Skausmas nugaros apačioje – skamba pažįstamai?

Skausmas nugaros apačioje – skamba pažįstamai?

Skausmas nugaros apačioje yra viena iš labiausiai paplitusių, bet ir rimčiausių sveikatos problemų, su kuriomis susiduriame kasdieniame gyvenime. Jis gali greitai sustiprėti ir labai trikdyti kasdienę veiklą. Be to, labai sunku atrasti tikrąją jo priežastį ir jos atsikratyti. Yra keletas galimų priežasčių, net jei simptomas tik vienas – erzinantis nugaros skausmas. Todėl svarbu žinoti rizikos veiksnius ir kaip elgtis.

Gyvenimo būdas, fizinės veiklos trūkumas ir nesveika mityba

Gyvenimo būdas daro didelę įtaką visų rūšių skausmui. Skausmą labiau linkę jausti fiziškai neaktyvūs žmonės arba sportuojantys tik retkarčiais. Čia verta paminėti staigius judesius, pernelyg ilgą sėdėjimą ar pernelyg didelį fizinį krūvį, nes dėl to greitai gali kilti ūmus nugaros ir apatinės nugaros dalies skausmas. Atsižvelgiant į šiuos veiksnius, mityba taip pat yra svarbi, ypač jei ji yra nesveika, joje gausu kalorijų bei riebalų. Nutukimas dažnai yra apatinės nugaros dalies skausmo priežastis, nes šioje vietoje stuburas labiausiai apkraunamas dėl per didelio svorio.

Kasdieniai įpročiai ir pastangos

Dažniausiai didžiausias problemas sukelia kasdieniai įpročiai ir veiksmai, kuriuos atliekame patys arba prie kurių turime prisitaikyti dėl darbo ar kasdienės veiklos pobūdžio. Jei dėl atliekamų pareigų turime ilgai stovėti, kelti ar nešti sunkius krovinius, ypač dažnai pasisukdami ar atlikdami kitus, stuburą apkraunančius judesius, tada apatinės nugaros dalies skausmas tėra laiko klausimas. Ilgas sėdėjimas ir neteisinga laikysena bei neergonomiška kėdė tik pablogina situaciją.

Kiek kartų buvo taip, kad atlikdami kasdienius darbus, pvz., valydami namus ar dirbdami sode, pajutote staigų skausmą nugaros apačioje? Kartais skausmui kilti pakanka vieno neteisingo judesio, o skausmas gali trukti kelias dienas. Be to, skausmas dažnai atsiranda dėl netinkamo kėlimo, pvz., keliant pirkinių krepšius, vaikus ar anūkus.

Kiek kartų buvo taip, kad atlikdami kasdienius darbus, pvz., valydami namus ar dirbdami sode, pajutote staigų skausmą nugaros apačioje?

Prevencija

Geriausia apsauga nuo skausmo yra užkirsti jam kelią, kol dar nepradėjo skaudėti. Iš aprašytų rizikos veiksnių galima lengvai nustatyti efektyviausią būdą skausmui išvengti. Tai yra sveikas gyvenimo būdas, pakankama ir reguliari mankšta bei sveika mityba. Žinoma, mes negalime koreguoti kiekvieno aspekto ir negalime reikšmingai paveikti kai kurių veiksnių. Prevencija yra veiksminga, tačiau ji negali visiškai panaikinti apatinės nugaros dalies skausmo atsiradimo galimybės.

Priemonės atsiradusiam skausmui malšinti

Atsiradus apatinės nugaros dalies skausmui, reikia nedelsiant imtis skausmo mažinimo priemonių. Tai yra tas laikas, kai priemonės yra veiksmingiausios ir galima sėkmingai sustabdyti lėtinio skausmo vystymąsi. Kokių priemonių galima imtis? Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti skausmo priežastį ir ar galima ją pašalinti. Jei tai neįmanoma, nedideliam raumenų skausmui malšinti galime naudoti natūralius skausmą malšinančius kremus, kurių galima įsigyti vaistinėse. Iš žinomų natūralių skausmą malšinančių medžiagų reikia paminėti rozmariną, kuris ne tik malšina skausmą, bet ir pagerina kraujotaką skausmingoje vietoje bei pagreitina sveikimą. Jei skausmas vidutinis ar stiprus, arba jaučiamas jau kurį laiką, dėl tinkamo gydymo pasitarkite su gydytoju.