Tinklaraštis

Kodėl raumenų skausmas kankina kiekvieną iš mūsų?

Kodėl raumenų skausmas kankina kiekvieną iš mūsų?

Raumenų skausmas nėra retenybė. Su juo anksčiau ar vėliau susiduria visi. Paprastai greitai išsiaiškiname skausmo priežastį – jį gali sukelti kasdienės veiklos, kurios apkrauna raumenis, ilgalaikis darbas nepatogioje padėtyje, o mėgėjišku sportu užsiimantys asmenys dažnai pajunta skausmą po pernelyg intensyvių treniruočių. Skausmas taip pat gali pasireikšti susimušus arba nukritus.

Tačiau taip būna ne visada. O dar labiau erzina toks skausmas, kurio priežasties negalime nustatyti, nes jo atsikratyti daug sunkiau. Toks skausmas dažnai yra lėtinio arba stiprėjančio pobūdžio. Su tokio pobūdžio skausmu dažnai susiduria vyresnio amžiaus žmonės, tačiau jis taip pat kankina ir tuos, kurie reguliariai užsiima raumenis apkraunančiomis veiklomis. Tai gali būti mums visiškai įprasti veiksmai, pvz., darbas sode, tvarkymasis arba lipimas laiptais. Turime būti atsargūs ir nepersitempti, o atsiradus skausmui, nedelsdami imtis priemonių.

Kokie yra raumenų skausmo požymiai?

Paprastai raumenų skausmas yra lengvai atpažįstamas. Pirmiausia toks skausmas yra nežymus, ilgai netrunkantis ir dažnai praslysta mums pro akis. Tačiau problema kyla tuo atveju, jei nesiimame priemonių jam numalšinti ir toks trumpas bei ūmus skausmas virsta ilgalaikiu arba lėtiniu, kuris gali trukti ilgiau nei tris savaites. Dažniausiai skausmas juntamas nugaroje ir apatinėje jos dalyje, kaklo ir pečių srityje, juosmenyje. Dažnai kankina ir kojų bei rankų raumenų skausmas.

Kas sukelia raumenų skausmą?

Raumenų skausmą itin dažnai junta vyresnio amžiaus žmonės. Jaunesniems žmonėms skausmą dažniausiai sukelia sužalojimai ir staiga padidėjusi apkrova, tačiau vyresnio amžiaus žmonių juntamo skausmo priežastis nėra tokia aiški. Skausmo intensyvėjimą lemia nedidelių apkrovų pasekmės ir ilgalaikis nusidėvėjimas. Pirmieji požymiai dažniausiai pasireiškia 30–40 metų žmonėms – pirmiausia tiems, kurie visą dieną dirba sėdėdami arba stovėdami, ir tiems, kurie dienos metu neužsiima aktyvia veikla. Skausmo rizika taip pat yra didelė žmonėms, kurie dirba fizinį darbą arba reguliariai kilnoja ir nešioja sunkius daiktus.

Ar žinojote?

Skausmu vadinami nemalonūs jutiminiai ir emociniai pojūčiai, kuriuos sukelia centrinei nervų sistemai žalingi stimulai, ligos arba kitos veiklos. Skausmas yra siejamas su faktine arba potencialia audinių pažaida. Svarbu nepamiršti, kad nepriklausomai nuo jo priežasties skausmas atlieka įspėjamąją ir apsauginę organizmo funkciją. Jis įspėja mus apie audinių pažaidą arba ligą, kuri nėra aiškiai pastebima. Pagal trukmę skausmas yra skirstomas į ūmų ir trumpalaikį bei lėtinį arba ilgalaikį, įprastai trunkantį daugiau nei 3 savaites.

Skausmas prasideda sužalojimo arba uždegimo vietoje. Susižalojus organizmas reaguoja aktyvindamas skausmo receptorius, kurie pradeda išskirti tam tikras medžiagas. Šios medžiagos veikia kaip impulsai, kurie perneša žinutę apie skausmą tiesiai į stuburo smegenis. Stuburo smegenų receptoriai persiunčia šią informaciją galvos smegenims, kur ji yra tvarkoma ir įsimenama, o smegenys nusiunčia informaciją apie skausmą į tą kūno vietą, iš kurios buvo gautas impulsas. Šis procesas vyksta šviesos greičiu, todėl skausmą pajuntame vos susižeidę.

Raumenų skausmą lemia įvairūs veiksniai, įskaitant per mažą fizinį aktyvumą arba raumenų apkrovą atliekant kasdienes veiklas, pvz., keliant vaikus, nešant pirkinių krepšius, dažnai lankstantis tvarkant namus, lipant laiptais, vaikštant gamtoje, važinėjant dviračiu ir kt.

Prevencija

Imdamiesi tinkamų prevencijos priemonių galime efektyviai sumažinti raumenų skausmo pasireiškimo riziką. Tam gali būti naudingas sveikas gyvenimo būdas, o ypač reguliari fizinė veikla. Taip pat rekomenduojama vengti didelių apkrovų, pvz., sunkių svorių kilnojimo, net ir tada, kai jos yra trumpalaikės. Ilgalaikės apkrovos, pvz., netinkama laikysena užsiimant kasdienėmis veiklomis arba ilgas sėdėjimas, turi didžiausią poveikį. Šie veiksniai turi dar didesnės įtakos senatvėje, kai juntamos ilgalaikės raumenų apkrovos pasekmės. Todėl kasdieniame gyvenime turime skirti laiko raumenų atpalaidavimui, reguliariai fizinei veiklai ir atkreipti dėmesį į nesunkų arba retkarčiais užklumpantį skausmą. Tai atlikę galėsime kontroliuoti įpročius, kurie apkrauna mūsų organizmą ir sukelia skausmą.

Rozmarinų eterinio aliejaus analgetinis poveikis

Rozmarino paslaptis slypi eteriniame aliejuje, kuris išgaunamas iš šio augalo žiedų ir lapų. Tai sudėtinis eterinis aliejus, sudarytas iš įvairių medžiagų, kurių derinys pasižymi daugialypiu poveikiu. Vienas iš šių poveikių yra skausmo malšinimas. Rozmarinų eterinį aliejų gaminame iš žydinčių augalo dalių. Šį aliejų sudaro įvairios analgetinį poveikį turinčios medžiagos. Patepus skaudančią vietą kremu su rozmarinų aliejumi pradės veikti jame esančios medžiagos, kurios prisijungia prie skausmo receptorių ir tam tikrų uždegiminių mediatorių numalšindamos skausmą.

Priemonės, kurių galima imtis užklupus raumenų skausmui

Sustiprėjęs skausmas gali pakenkti kasdienio gyvenimo kokybei. Dėl skaudančių raumenų sunkiau lipti laiptais, dirbti sode, tvarkyti namus, žaisti su vaikais arba anūkais ir panašiai. Norėdami ir toliau užsiimti mėgstama veikla, kurią gali apriboti raumenų skausmas, turime laiku imtis tinkamų priemonių.

Užsiimti savigyda paprastai patariama tik nestipraus raumenų skausmo atveju. Taip gydydamiesi turite naudoti vietinio poveikio analgetinius kremus, kuriuos galite įsigyti vaistinėse. Vaistinėse ne tik įsigysite gaminių, kurie yra registruoti kaip vaistiniai preparatai ir yra kokybiški, saugūs ir veiksmingi, bet ir gausite naudingų patarimų. Čia galite rasti ne tik gausų vaistinių preparatų pasirinkimą, bet ir natūralių tradicinės medicinos priemonių, pvz., tokių, kurių sudėtyje yra rozmarinų eterinio aliejaus, veiksmingai mažinančio nestiprų raumenų skausmą. Rozmarinų eterinis aliejus yra naudojamas nestipriam raumenų skausmui malšinti ir yra naudojamas analgetiniu poveikiu pasižyminčiuose kremuose.