Tinklaraštis

Nepamirškite apie sveikatą darbe!

Nepamirškite apie sveikatą darbe!

Norint, kad raumenys tinkamai atliktų savo darbą, jie turi būti lankstūs, stiprūs ir pakankamai tvirti. Priversti būti toje pačioje padėtyje ilgą laiko tarpą raumenys susitraukia, todėl turime juos atpalaiduoti pagal poreikį atlikdami tempimo pratimus. Deja, darbe dažnai apie tai pamirštame net ir nepaisydami to, kad skausmas dažniausiai užklumpa bedirbant.

4 patarimai, padėsiantys rasti savo darbo ritmą.

  1. Išskaidykite darbo dieną į intervalus. Natūralu, kad žmonės planuoja, kokius tikslus norėtų pasiekti dienos, savaitės arba mėnesio pabaigoje. Tačiau tyrimai rodo, kad žmogus dirba našiau, jei jis yra susitelkęs į tai, kas turi būti atlikta tam tikru momentu. Išskaidydami kasdienes užduotis į atskirus laiko intervalus daug lengviau sutelksite dėmesį.
  2. Gerbkite savo laiką. Intervalų strategija veiks tik tuo atveju, jei gerbsite savo laiką ir dirbdami netikrinsite el. pašto dėžutės, nes tai gali sužlugdyti visą darbo ir poilsio intervalų sistemą.
  3. Skirkite laiko visavertei pertraukėlei. Tyrimų rezultatai parodė, kad žmonės, kurie daro dažnas pertraukėles, yra daug produktyvesni nei tie, kurie negali nustoti dirbti ir visą pertraukėlei skirtą laiką praleidžia prie telefono arba kompiuterio. Tyrimo duomenimis, pertraukėlės, kurių metu žmogus pasivaikšto, skaito arba kalbasi su kolegomis, labiausiai skatina produktyvumą.  
  4. Nelaukite, kol pertraukėlės pareikalaus jūsų organizmas. Jeigu darysite pertraukėles tik tada, kai pasijusite pavargę, būsite praleidę produktyviausią savo laiką. Laikykitės dienotvarkės ir dirbkite tik tada, kai jaučiate didžiausią produktyvumo bangą. 

Atlikite sutrauktų raumenų tempimo pratimus

Jeigu dažnai juntate skausmą šiose kūno vietose, tikriausiai ilgą laiką sėdite vienoje vietoje. Tokią įtampą galite numalšinti natūraliais būdais.

Kaklas ir viršutinė nugaros dalis

Netinkama sėdėsena, kuri trunka kelias valandas, gali sukelti kaklo, viršutinės nugaros dalies ir pečių sąstingį. Norėdami atpalaiduoti kaklą, vieną kartą per pusę valandos arba vieną kartą per valandą atlikite šiuos pratimus:

  • Tris kartus kaip įmanoma labiau pasukite galvą į dešinę taip, kad galėtumėte pasižiūrėti sau per petį. Tą patį veiksmą atlikite pasukdami galvą į kairę pusę.
  • Pasižiūrėkite į lubas ir lėtai nuleiskite galvą link grindų. Kartokite penkis kartus.
  • Galiausiai sukite galvą iš kairės į dešinę ir atvirkščiai. Kartokite pratimus bent tris kartus arba tol, kol nejausite įtampos.

Viršutinė nugaros dalis

  • Pakelkite rankas virš galvos ir pirmiausia pasisukite į kairę. Vieną ranką padėkite ant klubo, o kita siekite virš galvos. Pakartokite veiksmus dešinėje pusėje.
Problemą aštrina tai, kad dažniausiai neskiriame laiko visavertei pertraukėlei ir liekame sėdėti prie kompiuterio tikrindami el. laiškus ir socialinius tinklus arba žiūrėdami vaizdo įrašus užuot atsistoję ir trumpai pasivaikščioję.

Apatinė nugaros dalis

Kadangi žmogaus kūnas buvo sukurtas judėti, o ne sėdėti, nenuostabu, kad dažnai juntate skausmą apatinėje nugaros dalyje. Geriausia jo malšinimo priemonė – trumpai prisėsti ant kėdės be atlošo arba didelio gimnastikos kamuolio, nes taip viršutinė jūsų kūno dalis bus geresnėje padėtyje. Kadangi tai padaryti ne visada įmanoma, sau padėsite atlikdami šiuos veiksmus:

  • Nustatykite žadintuvą skambėti kas valandą, kad primintų, jog turite pasivaikščioti. Galite nueiti bent nuo kabineto iki koridoriaus. Svarbu bent trumpam ištiesinti stuburą ir nesėdėti palenkus kaklą prie ekrano.

Pasirūpinkite savo kojomis

Moterys, kurios jau pusę dienos avėjo aukštakulnius ir juos avės kitą pusę dienos, dažnai junta tokį pėdų skausmą, kuris neleidžia žengti nei žingsnio. Skausmą numalšinsite naudodamos tinkamus vidpadžius. Bet kokiu atveju, jums reikia ir atsikvėpti – reguliarus poilsis pajudinant kojų pirštus ir ištiesiant kulkšnis gali užkirsti kelią raumenų spazmams, kurie sukelia lėtinį skausmą. Veiksmingomis pagalbos priemonėmis gali tapti natūralūs skausmą malšinantys ir kraujotaką skatinantys vaistai.