Tinklaraštis

Pasiekite tikslą lengvai ir be rūpesčių. Išvenkite raumenų skausmo po fizinės veiklos

Pasiekite tikslą lengvai ir be rūpesčių. Išvenkite raumenų skausmo po fizinės veiklos

Fizinis aktyvumas yra būtinas, jei norime išlaikyti gerą sveikatą ir atsparią imuninę sistemą. Fizinės veiklos poveikis nepaprastai naudingas ne tik mūsų organizmui, bet ir psichikos sveikatai, tačiau jį dažnai lydi nemalonus raumenų skausmas ir maudimas. Sužinokite, kaip galite to išvengti.

Teigiamas fizinės veiklos poveikis

Sveikas gyvenimo būdas, kuris, žinoma, apima ir fizinę veiklą, vis labiau populiarėja. Bent 30 minučių aktyvios fizinės veiklos per dieną, derinant su sveika mityba ir reguliariu miegu, gali turėti labai gerą poveikį jūsų sveikatai:  

•    mažinti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir nutukimo riziką;
•    mažinti aukšto kraujo spaudimo ir osteoporozės pavojus;
•    mažinti riziką patirti insultą;
•    padėti numesti arba išlaikyti optimalų svorį;
•    gerinti fizinę formą, padėti išlaikyti raumenų jėgą ir sąnarių mobilumą;
•    malšinti stresą, nerimą ir depresiją.

Fizinė veikla skirstoma į aerobinę veiklą ir raumenų treniravimą. Suaugusiesiems rekomenduojama bent 150 minučių per savaitę užsiimti vidutinio intensyvumo aerobine veikla (arba 75 minutes, jei veikla didelio intensyvumo) bei du kartus per savaitę treniruoti raumenis.

Suaugusieji turėtų bent 150 minučių per savaitę būti fiziškai aktyvūs.

Normalu, kad po fizinės veiklos šiek tiek maudžia raumenis, tačiau jei ir vėliau  yra jaučiamas raumenų skausmas arba maudimas, tai nėra geros treniruotės ženklas. Nesvarbu, kokio stiprumo skausmą jaučiate, jo nevalia ignoruoti. Taigi, po treniruotės rekomenduojame imtis toliau aprašytų veiksmų, kad sumažintumėte skausmą.

Kodėl po fizinės veiklos skauda raumenis?

Raumenų skausmas gali būti susijęs su tam tikros kūno vietos kraujotaka. Raumenų ląstelių metabolinių produktų sulaikymas arba nepakankama kraujotaka gali sukelti raumenų skausmą. Gera kraujotaka padeda iš ląstelės pašalinti metabolinius produktus ir taip sumažinti raumenų skausmą. Be to, intensyvesnė kraujotaka lemia ir geresnį raumenų prisotinimą maisto medžiagomis ir deguonimi, o tai skatina raumens audinio regeneraciją.

Dažniausiai raumenų pažeidimai yra laikini. Raumenys gyja savaime, stiprėja ir gali atlaikyti intensyvesnes treniruotes.

Kada atsiranda raumenų skausmas?

Raumenų skausmas po fizinės veiklos - nėra geros treniruotės požymis. Dažniau tai ženklas, kad veikla buvo pernelyg intensyvi ir pažeidė raumenis. Taip gali nutikti, kai:

•    treniruojamės arba atliekame pratimus pirmą kartą;
•    į įprastą mankštą įtraukiame naujų pratimų;
•    didiname fizinės veiklos intensyvumą (renkamės didesnį svorį, kartojame pratimą daugiau kartų, viską atliekame greičiau);
•    nuolat ir nesiilsėdami atliekame tuos pačius pratimus arba neskiriame laiko poilsiui.

Išvenkite raumenų skausmo po treniruotės

Treniruotė nesibaigia, atlikus paskutinį pratimą arba nubėgus paskutinį kilometrą. Norėdami išvengti skausmo, imkitės toliau aprašytų veiksmų ir įtraukite juos į kasdienę veiklą.

•    ATVĖSKITE: nebaikite treniruotės staigiai, nes jus gali supykinti. Fizinės veiklos metu kūnas sušyla, todėl reikia lėtai mažinti treniruotės intensyvumą ir taip leisti kūnui atvėsti ir pasiekti normalią temperatūrą.


•    IŠTEMPKITE RAUMENIS: po treniruotės raumenys susitraukia, todėl būtina juos ištempti. Tokiu būdu greitinate raumenų regeneraciją, mažinate skausmą ir juos atpalaiduojate – gerinate savo mobilumą, laikyseną ir atsipalaiduojate patys.


•    GERKITE VANDENĮ: treniruočių metu kūnas praranda daug vandens ir elektrolitų. Todėl būtina atkurti šių medžiagų pusiausvyrą organizme ir taip pagerinti lankstumą ir raumenų jėgą bei sumažinti skausmą. 


•    NUSIPRAUSKITE PO ŠALTU DUŠU: nebūtina praustis po lediniu vandeniu, tačiau kiek vėsesnis vanduo gali padėti regeneruoti raumenis ir išvengti jų uždegimo, taigi, ir išvengti skausmo kitą dieną.


•    RINKITĖS MASAŽĄ: specialistai rekomenduoja masažuoti raumenis po intensyvesnės treniruotės, nes masažas gali sumažinti raumenų atsistatymo trukmę, uždegimą ir paruošti raumenis kitai veiklai. 


•    MASAŽUOKITĖS PATYS: jei po kiekvienos treniruotės negalite eiti į masažą, atlikite jį patys naudodami masažo ritinį, kamuolį arba paprasčiausią teniso kamuoliuką. Šiomis priemonėmis atpalaiduosite raumenų dangalus, ištempsite raumenis ir padidinsite jų lankstumą. 


•    VARTOKITE MAGNĮ: sportuodami prarandame magnį, kuris yra vienas svarbiausių elektrolitų ir jo lygį būtina atkurti. Siekiant užtikrinti ilgalaikę tinkamą raumenų funkciją ir jėgą, bei išvengti skausmo, būtina kasdien suvartoti bent 300–400 mg magnio. 

KREMAS „ROSACTA®

Raumenų skausmą taip pat malšina veiksmingas kremas „Rosacta®“, kuris veikia kaip analgetikas ir gerina kraujotaką pateptose vietose. Šį preparatą reikia reguliariai vartoti du ar tris kartus per dieną. Galima vartoti ilgą laiką.

Kremas „Rosacta®“ yra natūralios kilmės preparatas, kurio sudėtyje yra rozmarinų eterinio aliejaus. Atkreipkite dėmesį, kad rozmarinai, iš kurių išgaunamas kremui „Rosacta®“ naudojamas eterinis aliejus, auga natūralioje aplinkoje ir nėra apdorojami pesticidais.

Raumenų skausmo galima išvengti reguliariai sportuojant ar atliekant kitą fizinę veiklą. Jei pastebite, kad skausmas neišnyksta po trijų dienų, trukdo atlikti kasdienius darbus, pastebite patinimą, paraudimą arba jaučiate spazmus, tai gali reikšti rimtesnius sužeidimus. Tokiais atvejais būtina kreiptis į gydytoją.

ŠALTINIAI:

  1. https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/what-to-do-after-working-out#tips-for-sore-muscles 
  2. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-much-exercise-do-you-need
  3. https://www.healthywomen.org/your-wellness/what-do-after-workout
  4. https://www.byrdie.com/what-to-do-after-working-out 
  5. https://chiropractic.ca/blog/what-causes-muscle-soreness-after-working-out/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12617692/

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai.

Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR(at)vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt. Pakuotės lapelio tekstą galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje (www.vvkt.lt).

Tai tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu.