Tinklaraštis

Rozmarinas – žolelių karalius

Rozmarinas – žolelių karalius

Rozmarinas yra viena žinomiausių vaistažolių. Daugeliui žmonių žinoma bent viena šios vaistažolės savybė. Dažniausiai tai iš lūpų į lūpas perduodamas teigiamas rozmarino poveikis atminčiai. Rozmarinas buvo vertinamas dar Senovės Graikijoje ir Romoje, o antikos laikais ši žolelė netgi sieta su dievais. Rozmarinas priklausė grožio deivei Afroditei, o vėliau – Venerai, tad nenuostabu, jog tais laikais žmonės pasitelkdavo šią žolelę norėdami išsaugoti amžiną jaunystę ir grožį. Dabar pripažįstamos ir kitos rozmarino savybės, bet įdomūs istoriniai faktai atskleidžia ilgas jo naudojimo liaudies medicinoje tradicijas.

Rozmarinas nuo senovės naudojamas liaudies medicinoje ir yra itin vertinamas dėl savo poveikio. Dabar jau žinome, kad rozmarinas turi daugiau naudingų savybių ir pasižymi analgetiniu poveikiu, imuninės sistemos stiprinimu, poveikiu smegenų funkcijai ir kitomis vertingomis savybėmis.

Rozmarinų naudingos savybės

Rozmarino paslaptis slypi eteriniame aliejuje, kuris išgaunamas iš šio augalo žiedų ir lapų. Tai sudėtinis eterinis aliejus, sudarytas iš įvairių medžiagų, kurių derinys pasižymi daugialypiu poveikiu.

Rozmarinas taip pat pasižymi ir raumenų skausmą malšinančiu poveikiu. Rozmarinų eterinį aliejų gaminame iš žydinčių augalo dalių. Šį aliejų sudaro įvairios analgetinį poveikį turinčios medžiagos. Dėl šios priežasties rozmarinų eterinis aliejus yra naudojamas norint numalšinti raumenų skausmą ir gali būti tepamas ant nugaros, kurią skauda dėl lankstymosi valant namus ar darbų sode, kojų, kurios pavargo ir skauda po ilgų pasivaikščiojimų gamtoje, arba raumenų, kurių skausmą pajutote kilnodami anūkus ar užsiimdami kita veikla.

Analgetiniu poveikiu pasižymintis rozmarinų eterinis aliejus naudojamas kaip nestiprų raumenų skausmą malšinantis kremas, kurį galite įsigyti vaistinėse. Norint, kad eterinis aliejus veiksmingai malšintų raumenų skausmą, reikia atsižvelgti į jo kiekį kreme, todėl vertėtų kreiptis patarimo į vaistininką.

Ar žinojote?

Daugelis žmonių nežino, kad rozmarinas yra žydintis augalas. Jo žiedai pasirodo kovo–gegužės mėnesiais. Kai kuriuose regionuose rozmarinas žydi ir rudenį. Rozmarinas įprastai skinamas jam žydint arba peržydėjus, priklausomai nuo jo pritaikymo paskirties. Rozmarinas yra skinamas žydėjimo metu, jeigu jis yra naudojamas rozmarinų eterinio aliejaus gamybai. Svarbu nepamiršti, kad ne visi rozmarinų eteriniai aliejai yra vienodi. Rozmarinų eterinio aliejaus sudėtis labiausiai priklauso nuo vaistažolės auginimo vietovės. Jeigu eterinis aliejus buvo pagamintas iš skirtingose vietovėse augančių rozmarinų, jo sudėtis taip pat skirsis.

Nors dėl analgetinio poveikio rozmarinas yra naudojamas jau daugelį metų, skirtingos jo formos taip pat naudojamos kitais tikslais. Tikriausiai žinote rozmariną kaip prieskonį arba konservantą, kuriuo gardinami mėsos, žuvies ar kiti riebūs patiekalai. Tam yra naudojami džiovinti žolelės lapeliai. Šios žolelės dažnai naudojamos Viduržemio jūros virtuvėje, ypač gaminant itališkus ir prancūziškus patiekalus. Tačiau rozmarinas žinomas ne tik dėl aromato, bet ir imuninę sistemą stiprinančio poveikio. Jo sudėtyje yra flavonoidų ir karnozo rūgšties, kuri padeda apsaugoti organizmą nuo virusinių susirgimų. Rozmarinuose gausu antioksidantų. Jie taip pat pasižymi uždegimą slopinančiu poveikiu. Dėl šių priežasčių rozmarinai veiksmingai gerina imuninės sistemos apsaugą ir gali būti naudojami kaip naudinga prevencinė priemonė. Ar žinojote, kad rozmarinai taip pat naudojami odos priežiūros priemonėse? Rozmarinų eterinis aliejus yra naudingas gaminys, padedantis išsaugoti jaunatvišką odos išvaizdą, sveikos odos elastingumą ir žvilgesį. Šiam tikslui rozmarinai taip pat naudojami gaminant vonios putas. Vienas žinomiausių rozmarino efektų be abejonės yra jo poveikis smegenų funkcijai, o ypač atminčiai. Sakoma, kad rozmarinas ne tik stiprina atmintį bet ir padeda susikaupti.

Atsižvelgiant į tai, kad rozmarinai turi daugybę naudingųjų savybių ir gali padėti palaikyti sveiką gyvenimo būdą, nenuostabu, kad ši vaistažolė jau daugelį metų yra naudojama medicinoje ir laikoma tikra gamtos dovana.