Tinklaraštis

Sėdėti darbe gali būti labai skausminga!

Sėdėti darbe gali būti labai skausminga!

Pastaruoju metu gydytojai ir kiti specialistai vis labiau atkreipia dėmesį į tai, kad sėdėjimas yra toks pat žalingas žmonių sveikatai kaip rūkymas ar per didelis kūno svoris. Deja, šiandien daugumoje darbų reikia sėdėti ir tik pats atsakote už tai, kad jūsų kūnas judėtų net tada, kai dirbate.

Visi, kurie daug laiko praleidžia sėdėdami ir dirbdami prie kompiuterio, patiria kaklo, pečių ir stuburo, ypač apatinės nugaros dalies, skausmą. Net rytinės ir popietinės treniruotės negali užkirsti kelio dėl nesveiko, kelias valandas trunkančio sėdėjimo atsirandančioms pasekmėms.

Kaklo skausmas ir pečių įtampa

Gana dažnai jaučiamas kaklo skausmas ir pečių įtampa. Kontroliuokite skausmo priežastį ir atraskite visiškai natūralius savipagalbos būdus.

Visos šios bėdos gali kilti dėl fizinio streso ar išorinių sužalojimų, tačiau dažniausiai ir labiausiai nuo šių problemų kenčia žmonės, kurie daug sėdi darbe, yra palinkę prie stalo ar kompiuterio. Jei ilgai laikysite galvą nenatūralioje padėtyje, raumenys pavargs, kraujotaka susilpnės, o kaulai ir sąnariai praras lankstumą. Be to, viena iš kaklo skausmo ir įtampos pečiuose priežasčių yra užsitęsęs stresas, dėl kurio nuolat įsitempia kūnas, tarsi būtų pasirengęs kovoti. Dauguma žmonių jaučia stresą viršutinėje kūno dalyje, t. y. kakle ir pečiuose. Dėl streso gali kilti įtampa raumenyse, pablogėti kraujotaka ir audinių aprūpinimas maistinėmis medžiagomis, todėl raumenys įsitempia ir juos skauda.

Daugelis žmonių lėtines problemas išsprendžia masažais. Be to svarbu, kad užteptas tepalas paskatintų periferinę kraujotaką ir tokiu būdų pagreitintų skausmingos vietos atsigavimą.

Trumpieji patarimai

Siekiant sumažinti kenksmingas sėdėjimo pasekmes, kardiologai pataria:

  • kas pusvalandį darykite 1–3 min. pertrauką, atsistokite ir šiek tiek pasivaikščiokite;
  • naudokite pakeliamą stalą, prie kurio galėtumėte dirbti kompiuteriu stovėdami;
  • darykite mankštą žiūrėdami televizorių;
  • naudodamiesi viešuoju transportu, geriau stovėkite, o ne sėdėkite;
  • kalbėdami telefonu vaikščiokite po kambarį;
  • organizuokite pasivaikščiojimo susitikimus, t. y. susitikimus, kurių metu vaikščiotumėte;
  • jei darbo metu visą laiką sėdite, mobiliajame telefone nustatykite priminimą, kad kas 2 valandas jums primintų atsistoti, pasivaikščioti ir pasitempti;
  • stenkitės palaipsniui sutrumpinti kasdienį sėdėjimo laiką 2–3 valandomis.